fredag, den 3. september 2010

- Bedre enn noensinne

MEDIUM


Dramatikkfestivalens finalister er nå klare. - Jeg er den eneste som har lest samtlige 80 bidrag og er derfor den eneste som kan påstå at de er bedre enn noensinne, sier festivalleder Harry Guttormsen.


Tekst og foto: Chris Erichsen

«You have presented to the entire world - the best Olympic Winter Games ever!» sa IOC President Juan Antonio Samaranch ved hver eneste olympiade. Harry Guttormsen er heller ikke i tvil: - Vi har fått en blanding av erfaring og nytt blod som vil gi oss den beste dramatikkfestivalen noensinne.

- Vi i juryen gikk i regjeringas spor, låste oss inn på Soria Moria og ga oss ikke før vi hadde vært gjennom alle de 80 anonyme bidragene. Det var ekstremt pirrende å få avslørt hvem forfatterne var. Det er derfor en glede å kunne konstatere at bredden er større enn noensinne, sier Guttormsen.

Juryen har bestått av Anna Bache-Wiig, forfatter og skuespiller, Eirik Nilssen Brøyn, regissør og leder av DUS, Tyra Tønnesen, regissør og førsteamanuensis ved KHiO og Harry Guttormsen selv, regissør og leder for Norsk Dramatikkfestival.

Festivalen går av stabelen i Oslo høsten neste år og sprer seg rundt på mange av byens scener.

Slik presenterer festivalen selv finalistene:

Vi skal ikkje gjere ting halvt lenger

I denne erotiske thrilleren møter vi ei kvinne og ein mann som fullkome ope og med stor ømheit går inn i kvarandre sine skambelagte minne på veg inn i eit kjærleiksforhold som utartar. Verda utanfor slepp ikkje inn...

Rønnaug Kleiva (1951) har gitt ut 23 bøker i ymse sjangrar, halvparten for vaksne og halvparten for barn og unge, og er omsett til fleire språk. For Ikkje gløym å klappe katten fekk ho både Kritikerprisen og Kulturdepartementets pris for beste barnebok. RK var festspeldiktar ved Vinterfestspillene i Bergstaden i 2001 og ved Dei nynorske festspela i 2010. Tidlegare har ho skrive dramatikk for Radioteatret og for Dramatikkfestivalen.

Et langt og lykkelig liv

En fortelling om en mann som forsøker å spise en sild…

Per Schreiner (1965) er dramatiker og manusforfatter. Han mottok Ibsenprisen i 2004 for sin hørespilldebut Den brysomme mannen. I 2006 fikk han Kosmoramaprisen og Amandaprisen for manuset til spillefilmen Den brysomme mannen. Schreiner har skrevet manus til rundt tyve kortfilmer, blant annet Døren som ikke smakk og Naturlige briller, begge vist i hovedprogrammet under filmfestivalen i Cannes. Hans hørespill Tilbake til Tuengen allé vant Radio France-prisen for radiodramatikk under Prix Europa 2005, i Berlin. Stykket er nyinnspillt på dansk, tysk og tjekkisk.

Tilbakekomstene

Mor og far har etter lang tids fravær bestemt seg for at sønnen er tapt....begravelsen er gripende og kisten fylles av nære venners tårefylte minner....livet går videre til tross for naboens førerløse hund....en dag ringer det på døren....

Fredrik Brattberg (1978) debuterte som dramatiker med skuespillet DET BANKER, AMADEUS i 2008, produsert av Teater Neuf. I 2009 deltok han på Norsk dramatikkfestival med manuset BESØK HOS FAMILIEN HANSEN HALV SYV, som også vant 2. plass i Norsk Teaterråds manuskonkurranse. Med novellen DET ABSOLUTTE TALENT debuterte han som prosaforfatter i Cappelen Damms antologi SIGNALER. Høsten 2009 deltar han med monologen MAMMADALTEN i Transit forlag sin antologi MONOLUNG. Fredrik Brattberg har bakgrunn som komponist.

Rulletekst

Trond og Johanne deler sine døde foreldres leilighet. Intimiteten deres er total. Han sitter i rullestol og beveger seg aldri utenfor huset. Johanne har makt over Tronds kropp,- eller har hun det? Forholdet dem i mellom trues når hun innleder et hemmelig forhold til en ny mann. Hvor slutter nærheten og hvor begynner kampen for å overleve som selvstendig individ?

Rebekka Brox Liabø ( 1978) er født og oppvokst i Krisiansund, men har bodd i Tromsø de ti siste årene. Hun har 2 års forfatterstudie fra UiT. Til daglig drifter hun foretaket Rulleramp, der hun jobber som teaterfaglig skrivepedagog. Hun er i oppstartfasen som dramatiker og har skrevet stykkene Skamleppeland 2004, og Veien ut 2006. Siste arbeid er dialogen Gullegutt som er et av bidragene i romanen La Blærekongen friste Dem til sengs og klype Dem kåt 2010.

Hjem™

er et science-fiction -drama som kretser rundt og stanger i de viktige tingene: bo- og nytelsessentre, lykke, massekonsum, de fremmede, dataspill, narko, døden, dumhet, interfacing og behovsvekst. Humor, systemkritikk og misantropi; vennlige sjeler uten håp; håpløse sjeler uten vennlighet. Slik er fremtiden.

Atle Sperre Hermansen (1975) Født i Sandefjord. Gift, 2 barn. Holder på med en ph.D. i antikk filosofi ved Universitetet i Oslo. Debuterte skjønnlitterært med Vikariatet på Aschehoug i 2008.

Sigurd Myhre (1981) er utdannet ved Teaterhøgskolen på KHiO, der han våren 2010 fullførte den første 4-årige skuespillerutdannelsen i Norge. Han er nå ansatt ved Nationaltheatret hvor han i høst spiller i Faderen av August Strindberg.

Atle og Sigurd sitt samarbeid oppsto da de deltok på dramatikerkurs arrangert av Teaterhøgskolen og Aschehoug Dramaskole.