fredag, den 2. desember 2011

Komponist ny sjef i Kulturrådet

MEDIUM


Yngve Slettholm er i statsråd i dag oppnevnt som ny leder av Kulturrådet fra 2012. Komponist-
foreningen gleder seg over utnevnelsen.


Tekst: Nanna Baldersheim
Foto av Yngve Slettholm tatt av Kulturdept.- Dette synes vi er helt strålende. Ikke bare fordi vi kjenner ham godt som tillitsmann i vårt apparat i styret vårt og fra Tono, men også fordi han er en person med veldig solid erfaring. Jeg bruker gjerne hedersord som integritet og kunnskapsrik når jeg beskriver ham, sier en glad leder for komponistforeningen, Asbjørn Schaathun, til Scenekunst.no.

- Ikke minst har han jobbet mye med opphavsrett. Ikke primært med forbud og piratkopiering og slikt, men han har en forståelse for den type arbeid som vi - og alle andre kunstnere - driver med. Han vet at det å skape et verk setter i gang en hel næringskjede som andre benytter seg av.

Har dere noen forventninger når en komponist blir leder av Kulturrådet?

- Vi har jo selvfølgelig en lang ønskeliste, han er mer enn gjerne velkommen når som helst på kaffe og kaker hos oss, for det er han nemlig veldig glad i, humrer Schaathun, og legger til:

- Det er viktig å få med at han som gammel statssekretær har et vidt utsyn. Som politiker får du med deg alt som skjer i hele landet. Men det er ingen hemmelighet at han reddet Kringkastingsorkesteret fra nedleggelse i siste liten under sine siste dager som statssekretær. Han har jo noen øyenstener, forhåpentligvis!


Kulturrådet vil fra 1. januar 2012 ha følgende sammensetning:

Oppnevnt fra 1. januar 2012 til 31. desember 2015:
Yngve Slettholm (leder). Se faktaboksen til høyre for mer informasjon.


Asta Busingye Lydersen (f. 1970) oppnevnes som 1. nestleder. Lydersen har bakgrunn som skuespiller, sanger og journalist. Hun er bosatt i Oslo og er medlem av revygruppen Queendom. Lydersen har deltatt i oppsetninger ved flere norske teatre samt en rekke film- og tv-produksjoner. Hun ble første gang oppnevnt til rådet i 2009.

Arnfinn Bjerkestrand (f. 1960) oppnevnes som 2. nestleder. Bjerkestrand er musiker og bosatt i Oslo. Han har vært forbundsleder i Musikernes fellesorganisasjon og har verv i diverse utvalg og styrer. Bjerkestrand ble første gang oppnevnt til Norsk kulturråd i 2009.

Marianne Olsen (f. 1966) Olsen er utdannet historiker fra Universitetet i Tromsø der hun også er bosatt. Hun har vært ansatt som konservator ved Perspektivet Museum i Tromsø siden 1997. Hun ble første gang oppnevnt til Norsk kulturråd i 2011.

Iren Reppen (f. 1965)er bosatt i Tromsø og er teatersjef, skuespiller og sanger. Hun debuterte i 1990 på Trøndelag Teater som Julie i Romeo og Julie. Hun ble ansatt ved Det Norske Teatret i 1992 der hun også hadde store roller. Reppen har spilt i show og kabareter og medvirket i tv-serier. Fra 2009 har hun vært teatersjef ved Hålogaland Teater.

Medlemmer oppnevnt til 31. desember 2013:

Arne Fagerholt (f. 1964 )er bosatt i Orkdal. Han er utdannet ballettdanser og koreograf og har vært ansatt i Nasjonalballetten og som leder av Carte Blanche. Han er nå ansatt som kulturleder i Orkdal kommune.

Ingar Sletten Kolloen (f. 1951) er bosatt på Lillehammer. Han har arbeidet som journalist og redaktør i mange år. Fra 1999 har han vært forfatter på heltid og utgitt en rekke bøker og skuespill. Han er oversatt til flere språk og han har mottatt priser for sitt forfatterskap og sin innsats i kulturlivet. Kolloen har hatt flere verv bl.a. på litteraturområdet.

Solveig Øvstebø (f. 1973) er bosatt i Hordaland og er kunsthistoriker, kurator og intendant for Bergen Kunsthall. Fra 2000 til 2004 var hun nestleder ved Kunsthallen. Øvstebø fikk Bergens kommunes kunstnerpris i 2007.

Erik Fosnes Hansen (f. 1965) er forfatter og bosatt i Oslo. Han debuterte i 1985 med ”Falketårnet”. For ”Beretninger om beskyttelse” ble han tildelt Bokhandlerprisen 1998, og i 2006 fikk han Bokhandlerprisen for romanen ”Løvekvinnen”. Fosnes Hansen er medlem av Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur.

Gro Persson (f. 1956) bor i Sandnes og er utdannet sivilarkitekt. Hun har også kunstutdanning fra Statens håndverks- og kunstindustriskole. Hun har drevet egen arkitektpraksis og har arbeidet i offentlig sektor, bl.a. i Miljøverndepartementet. Hun er direktør for et sammenslått Stavanger Museum og Rogaland Kunstmuseum.